На 1 декември излиза от печат Скъпи Пиер Паоло“ – 

...
На 1 декември излиза от печат Скъпи Пиер Паоло“ – 
Коментари Харесай

Дача Мариани представя в София книга за Пазолини

На 1 декември излиза от щемпел „ Скъпи Пиер Паоло “ –  съкровен, кондензиран с разкрития и вълнуващ със своята искреност алманах, публикуван във връзка 100-годишнината от рождението на Пиер Паоло Пазолини. Един от най-радикалните, спорни и „ неуместни “ европейски кинематографисти и безспорно един от най-видните актьори на XX век! Книгата ще бъде показана в София персонално от авторката, огромната италианска писателка Дача Мараини, на 6 декември, сряда, от 18:30 ч. в границите на Софийския интернационален книжовен фестивал. Модератор на срещата: Бойко Василев.

 

„ Скъпи Пиер Паоло “ (Колибри) е алманах с персонални писма, съкровен дневник и внимателно удостоверение на едно другарство, разкриващо необятен панорамен аспект към цяла ера. Пиер Паоло Пазолини - гениалният режисьор, сценарист, стихотворец, публицист, драматург и несклоняем в антиконформистките си позиции интелектуалец, притежател на голям брой влиятелни кинонагради - оживява в спомените и сънищата на своята близка другарка Дача Мараини.

 

Самотни разходки из дюните на морския бряг, неуморни пътешествия в една към момента дива и мъчно налична Африка, буйни диспути по обществено-политически тематики, лирика и парченца живот, догадки за неразкритото и до през днешния ден ликвидиране на огромния създател се преплитат в едно общо безвремие на сънувано и претърпяно, на допустимо и мечтано постоянно настояще. В книгата участват облиците на някои от най-известните италиански интелектуалци и актьори на двайсети век в живата, пулсираща духовна среда, в която самата авторка израства и твори. Дача Мараини (1936) е измежду най-значимите представителки на актуалната италианска литература и драматургия. Ярка социална фигура, тя произлиза от благороден сицилиански жанр и е щерка на прочут антрополог и ориенталист. Прекарва детството си в Япония, където се озовава в тежките условия на следвоенен лагер. След завръщането си в Италия дружно със сподвижници основава литературно списание и се отдава на интензивно творчество.

 

Мараини е една от основателките на спектакъл „ Мадалена “ в Рим и е авторка на десетки пиеси. Дългогодишна партньорка в живота на Алберто Моравия, тя е близка другарка на доста от фамозните италиански интелектуалци и създатели. Сред многочислените ѝ романи, есета и сборници се открояват „ Спомени на една крадла “ (1972), „ Багерия “ (1993), „ Мрак “ (1999), спечелил премия Стрега, „ Дългият живот на Мариана Укрия “, награден с Кампиело, „ Киара от Асизи. Възхвалата на непокорството “ (2013) и други. Отличията и признанията за креативните й достижения са неизброими. Мемоарната книга „ Скъпи Пиер Паоло “ излиза през 2022 година във връзка стогодишнината от рождението на Пазолини, основател на безспорни киношедьоври като „ Мама Рома “, „ Декамерон “, „ Кентърбърийски разкази “, „ Цветът на 1001 нощ “, „ Евангелие по Матея “, „ Ястреби и врабчета “, „ Теорема “.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР